Sälja

Funderar du på att sälja din bostad så kontakta oss gärna så bokar vi in ett besök så att ni får veta förutsättningarna och vi gör en bedömning av marknadsvärdet.
Innan vi börjar marknadsföra din bostad så behöver vi upprätta ett uppdragsavtal som reglerar försäljningsuppdraget i form av pris och mäklararvode m.m. I Spanien är det vanligt att man är många mäklare om samma bostad, skulle så vara fallet så skriver man ett uppdragsavtal utan ensamrätt, men det finns också möjlighet att skriva ett uppdragsavtal med ensamrätt. Uppdragen löper normalt på sex månader med möjlig förlängning.
När vi sen kommer och fotograferar och visar bostaden så rekommenderar vi att ni plockar undan så mycket saker som möjligt och att det är rent och snyggt, allt detta för att kunna marknadsföra och visa bostaden från sin bästa sida.
Om ni inte bor i bostaden permanent så uppskattar vi att få låna en nyckel under uppdragstiden så att vi har möjlighet att visa den även på kort varsel.
Vi ger er löpande feedback så snart vi har något att berätta, både före och eftervisning så att ni blir informerade om att vi varit inne i bostaden.
När vi väl hittat en köpare och ni kommit överens om en köpeskilling så låser vi affären med att köparen betalar in 10% i handpenning och köpekontrakt skrivs, eller så betalar köparen in ett reservationsbelopp, vanligvis 3000 eur, och skriver ett reservationsavtal, så att vi kan plocka bort bostaden från marknaden i väntan på resterande handpenning och köpekontrakt. Man kommer också överens om en tillträdesdag och reglerar om t.ex möbler ska ingå i köpet.
På tillträdesdagen så träffas vi tillsammans med köparens advokat, och om ni har egen advokat (vilket inte är ett måste), hos Notarien som kontrollerar att alla handlingar är korrekta, eventuella lån blir lösta, nya lån inskrivna i lagfarten osv.

Kostnader vid försäljning
-Mäklararvodet
-Om man inte är resident i Spanien, så avsätts 3 % av köpeskillingen som säkerhet att säljaren kommer att betala reavinstskatt. Säljaren får således enbart ut 97 % av köpeskillingen.
-Markvärdestegringsskatt ”plus valía” som beror på innehavets längd. Kommunkontoret räknar ut skatten.